Парадонтит е заболяване на венците. Освен кариеса, това е най-разширеното заболяване на човечеството. Най-честа промяна, която се случва в опората на зъба (парадонтитите) е възпаление на венците, което може да се разшири и върху други части на парадонтита. Вследствие, венците се отдърпват и зъбите стават отголени и сякаш са издължени.

Parodontologija2Парадонтита най-често причиняват микроорганизми на зъбната плака. Има и други причинители, които влиаят върху скоростта на развитието на заболяването: зъбен камък, анатомични недостатъци, лоши навици, лоши пломби и общи заболявания.
ParodontologijaСъздаването на парадонтален джоб е процес, който с редовни посещения при стоматолог може да се спре или забави.
Лекуването на парадонтопатията подразбира редица мерки, които се прилагат в по-дълъг период от време.

През първия етап се прави саниране на възпалението на парадонтита като се премахне зъбната плака, зъбния камък, информиране на пациента с цел по-добра орална хигиена и контролни прегледи. В продължение на терапията вниманието ни се насочва към санирането на парадонталните джобове.

Напреднала парадонтоза с парадонтални джобове може да изисква и хирургическа намеса, която се прави с местна упойка. Имайки предвид, че хроничното възпаление на пародонта е заболяване, което предизвиква загуба на костта и околната тъкан, по време на операцията тази кост се възстановява с био съвместими материали (изкуствена кост) Bio-oss и Bio-Gide, за да може загубената костна тъкан да се възстанови. Това се казва guided tissue regeneration (GTR) или регенериране на тъкан или uidedbone regeneration (GBR) или правене на регенериране на костта.

Лазер

В клиниката ни към проблема с пародонтоза действаме и по един нов и ефективен начин. Освен всички посочени терапевтични процедури използваме и лазери. Чрез прилагането на лазери, Er, Nd-yag, след многогодишен опит, на пациентите препоръчваме цялостна терапия, която дава отлични резултати.