Okluzalni splintovi i štitnici za zubeOклузалните шини се изпоплзват най-често в случай на бруксизъм (скръцане със зъби, най-често нощем). Използват се с цел намаляване на абразирането им и защита на зъбната тъкан,пренастройване на тонуса при дъвкателната функция, както и намаляване болката в челюстните мускули. Всяка дейност на мускулите на главата и врата, които нямат функционална полза се назовават парафункции, та така и бруксизмът парафункциите и се случва несъзнателно.

Последиците от скръцането със съби са много. Увреждат се твърдите зъбни тъкани, пломбите и останалите стоматологични намеси, след това се увреждат опорните структури на зъбите и венците. Зъбите изгледат сякаш са изядени и са равни като плочки. С абразията на зъбите се намалява височината на захапката и челюстната става и мускулите са допълнително натоварени. Пациентите се оплакват от главоболие и сутрешни болки в мускулите на главата и врата.

Ако през нощта скърцате със зъби и по този начин ги абразирате, чувставте болка в челюстта, нужно е да ви се направи оклузална шина (night guard), която ще поставяте върху горните зъби преди лягане. Оклузалната шина се прави въз основа на захапката на зъбите ви, удобна е и дава добри резултати.

Също така, използват се и при спортистите, за да намалят възможност от травми на зъбите.