Kids-Dentist-San-Antonio-e1406769483397Успехът в работата с деца зависи от възраста на детето, психофизическото му развитие, подготовката на детето за сотоматологична намеса, отношението на стоматолога и екипа му към детето и придружителите, от средата и амбиента по време на работата. Изключително е важно първото посещение на детето ви на стоматолог да бъде позитивен опит за детето.

dete

Най-важна роля в подготовката на детето имате именно вие. Децата не са раждат със страх от стоматолог, а го придобиват по-късно като резултат на неприятно изживяване.

Говорете с детето си за посещение на стоматолог като за нещо позитивно и интересно. Говорете му по начин, който то ще разбере, отбягвайте думи като “игла”, “болка”, “изпиляване”… Ние използваме думи “пчеличка”, “червей”, “водичка за приспиване на зъба”…

Пояснете му как ще протече прегледът, кажете му, че лекарът ще “изброи” и “измие” зъбите. Играйте се на “зъболекар” с детето си вкъщи, изброете зъбите му, а спед това му допуснете и то да бъде “зъболекар”. Бъдете добър пример, мийте зъбите си редовно и го правете заедно.

Ако сте изплашени и загрижени, детето ви ще го почувства. Бъдете отпуснати и спокойни, нека детето ви да знае често да посещава зъболекаря си.

 

На дететео кажете, че зъболекарът ще бъде нежен, докато лекува зъба.

dete1

Никак не използвайте ходене на стоматолог като наказание за детето! Не допускайте някой да говори за неприятни преживявания със зъболекари в присъствие на детето. Отиването на зъболекар не слагайте в преден план, говорете спокойно за това.